
Jacob Risgaard


Som ung var Jacob Risgaard en rod. Som 17 årig, da han stadig var elevrådsformand, tændte han en cigaret under en kemi lektion om gasarter. Risikoen for en eksplosion betød at han blev smidt ud af HF i Frederikshavn. Herefter tog han med dispensation på mediehøjskole i Esbjerg, hvor han fik interesse for tv og radio, men måtte sande at han ikke var klog nok.
I stedet fik han job i en fotobutik, hvor han tænkte at det der internet, måtte da kunne lette indkøbene. DVD havde samtidig erstattet VHS, så en ung Jacob Risgaard, begyndte i 1996 at importere DVD’er hjem fra USA. Hjemmesiden var mere eller mindre et onlinekatalog, uden de smarte funktioner fra online shopping som vi kender dem i dag. Altså ingen prismatch og “læg i kurv” funktioner. Det foregik på mail alt sammen. Forretningen blev en fin succes, men så bristede it-boblen i 2000. Og da revisoren i BG Bank dagen før de skiftede navn til Danske Bank, havde overtalt ham til personligt at kautionere for virksomheden, så stod Jacob Risgaard pludselig med en gæld på 2 millioner kroner. De ville ikke finansiere internet virksomheder. Han kom således i fogedretten og måtte aflevere alt hvad han ejede i en alder af 19 år, inkl. den grå jaco-papegøje, han havde købt et halvt år tidligere. Mens alt så sort ud, blev Jacob Risgaard kontaktet af nogle iværksættere fra Norge, som havde hørt at man i Danmark kunne importere DVD’er. De blev enige om at starte et nyt selskab, som han blev direktør for. I mellemtiden var 2 unge diskrete købmænd, brødrene Mark og Mike Nielsen fra Vendsyssel, i 2001 begyndt at sælge computerspil til B2B markedet. De havde købt domænet Coolshop.dk, men det var mest for at have et sted at sælge overskudslager på. Jacob Risgaard kontaktede de 5-6 år yngre unge mænd i 2005 for at overtale dem til at implementere onlinehandel i deres forretning. De blev hurtig enige om, at dele virksomheden op i 3. Mike blev direktør, fordi han var den eneste med en uddannelse, Mark var den gudsbenådet købmand og Jacob blev marktingsansvarlig og ansigtet udadtil.
Jacob har et mantra som hedder “vildere”. Det betyder at alt kan gøres vildere. Han kigger derfor tilbage overvejende, om han skulle have udnyttet sin enorme vækst anerledes. Han sammenligner sig med Amazon skaberen Jeff Bezos, som startede på samme tid og har drevet det til noget større. Han værdsætter dog stadig sine 150 smilende ansatte, fremfor overvejelser om at flytte til et skattemæssigt gunstigt land, hvor timelønnen er lavere og indtjeningen er højere. Jacob fokuserer nemlig på at hjælpe mennesker, fremfor Amazons mission om at udrydde alle konkurrenter, som står i vejen for en vækst.
Jacob har en drøm, om at lave et børnehospice i jylland med sin fond CoolUnite, så børn i et velfærdssamfund har mulighed for at dø med værdighed. Vi krydser fingre for at denne drøm bliver til realitet.