top of page

Vinens Veje:
Fra oldtidens gæring til verdens dyreste dråber

her ses der flere flasker champagner
her ses en mængde vindruer hængende på et træ
her ses et glas vin iblandt blade i naturen

I en verden, hvor smag og oplevelse ofte vægtes lige så højt som substans, har vinens status aldrig været mere raffineret – eller mere eftertragtet. Men hvordan blev denne forfinede drik, der i dag serveres til statsbesøg og i Michelin-restauranter, til? Og hvorfor kan en enkelt flaske koste mere end en luksusbil?

Vinens fødsel: En lykkelig gæring

Det hele begyndte for omkring 8.000 år siden i det nuværende Georgien. Her har arkæologer fundet spor af vinrester i lervaser – de tidligste beviser på vinproduktion i menneskets historie. Ifølge forskere skete den første vin ved et tilfælde: vilde druer blev opbevaret, begyndte at gære naturligt og udviklede sig til noget langt mere end blot frugtsaft. Mennesket smagte – og blev forført.

Siden dengang har vin været tæt forbundet med civilisationens udvikling. Egypterne forbandt den med det guddommelige, og grækerne gjorde den til en kulturbærer. Romerne industrialiserede vinen og plantede vinstokke over hele Europa, hvor mange af dagens klassiske vinregioner har deres rødder.

Munkene og magien i jorden

I middelalderens Europa tog munke over, hvor romerne slap. Især i Frankrig blev det cisterciensiske klostervæsen en nøglespiller i vinens udvikling. Her blev der eksperimenteret med vinmarkernes jord, klima og hældning – det, vi i dag kalder terroir. Bourgogne blev et centrum for denne nye vinforståelse, og ideen om vin som noget unikt forankret i et sted begyndte for alvor at tage form.

Globalisering og vin som kulturarv

Fra 1800-tallet og frem blev vin globaliseret. Nye vinlande som Australien, Sydafrika og USA trådte ind på scenen. Samtidig begyndte vin at udvikle sig fra et dagligt produkt til noget prestigefyldt – en kulturel og økonomisk investering, ikke mindst blandt samlere og kendere.

Og her begynder fortællingen om verdens mest eksklusive flasker.

Millionflasken fra Bourgogne

Navnet Romanée-Conti er kendt i vinverdenen som en hellig gral. Domaine de la Romanée-Conti, beliggende i hjertet af Bourgogne, producerer nogle af verdens mest eftertragtede Pinot Noir-vine – i ekstremt begrænsede mængder.

Det mest legendariske år? 1945. Efter krigens ødelæggelser producerede DRC kun 600 flasker det år, kort før vinmarken blev revet op og genplantet. Flaskerne fra denne årgang er derfor både ekstremt sjældne og historisk ladede.

I 2018 blev én af disse flasker – Romanée-Conti 1945 – solgt hos Sotheby’s i New York for hele 558.000 dollars (svarende til omkring 3,6 millioner kroner). Flasken var uåbnet. Ikke fordi ingen ville smage den, men fordi dens værdi er større som artefakt end som drik.

En drik, et symbol

Vin er i dag mere end blot gæring. Det er kultur, historie, videnskab og – i visse tilfælde – luksus i flydende form. Fra Georgiens solrige skråninger til Bourgognes hellige marker og moderne auktionshuse er vinens rejse en fortælling om menneskets evne til at forædle naturen.

Når man skænker et glas, skænker man derfor også lidt af fortiden – og i nogle tilfælde, lidt af verdensarven.

Besøg vores udvalgte forhandlere af eksklusive vin- og spiritusmærker her!.

bottom of page