top of page

Fra dækguides til gourmetstjerner

 

Velkommen til Prestigeguide.dk – din eksklusive kilde til alt om Michelin guiden, verdens mest prestigefyldte restaurant- og gastronomiguide. Michelin guiden blev første gang udgivet i 1900 af de franske brødre André og Édouard Michelin som en praktisk rejseguide til bilister. I dag er den kendt verden over som en autoritativ vurdering af gastronomisk kvalitet, hvor restauranter tildeles én til tre eftertragtede Michelin-stjerner.

Historien om Michelin-guiden er en fortælling om innovation, passion og kompromisløs kvalitet. Fra beskedne begyndelser til en global standard for gastronomisk excellence, har Michelin guiden sat barren for, hvad der definerer verdens bedste madoplevelser.

På Prestigeguide.dk dykker vi ned i Michelin guidens udvikling, dens betydning for restaurationsbranchen og de danske restauranter, som stolt bærer Michelin-stjerner i 2025. Vi præsenterer også de nyeste tendenser og nye danske restauranter, der kæmper om stjernerne, samt hvordan Michelin-oplevelsen inspirerer kokke og madelskere verden over.

I 1900 udsendte brødrene André og Édouard Michelin den første Guide Michelin –

ikke for at anmelde mad, men for at lokke flere til at køre bil, og dermed købe flere dæk. Guiden var gratis og indeholdt kort, bilreparationsvejledninger, hoteller og enkelte steder at spise.

1920'ere: Betalt guide og restaurantstjerner

I 1920 begyndte Michelin at tage betaling for guiden – efter at flere havde brugt den som arbejdsunderlag i garager . I 1926 blev restaurantanbefalinger markeret med én stjerne, og i 1931 blev systemet udbygget med op til tre stjerner:

  • ⭐ Én stjerne: meget god

  • ⭐⭐ To stjerner: værd et omvej

  • ⭐⭐⭐ Tre stjerner: værd en særrejse

 

Anonymitet og streng standard

Inspektørerne arbejder i skjul – betaler deres regninger selv og vender tilbage flere gange, typisk flere inspektører – for at sikre konsistens og objektivitet .

Uventet helterolle under Anden Verdenskrig

Den sidste guide før krigen, udgivet i 1939, blev brugt af de allierede under D‑dagen – dens detaljerede kort var uvurderlige, da vejskilte var blevet fjernet

Moderne udvikling og digitalisering

I dag udgives guiden primært digitalt, men i nogle større områder – fx Frankrig, Italien, Japan og Spanien – fortsætter den i bogformat. Guiden omfatter nu over 40.000 restauranter i mere end 25 lande.

Sammenfatning

Hvad startede som en reklamefinansieret rejseguide, er blevet en verdensomspændende autoritet, kendt for sin gastronomiske ekspertise, strenge evalueringer og dybtgående påvirkning på kokke og restauranter verden over. Den anonyme metode, stjernesystemet og symboler som Bib Gourmand har cementeret Michelin guidens status som en guldramme i den kulinariske verden – men også som kilde til debat og pres.

I 2025 er der 31 Michelin stjernede restauranter i Danmark, fordelt på tre niveauer:

⭐⭐⭐ 3 Michelin-stjerner (3 restauranter)

  • Geranium, København

  • Noma, København

  • Jordnær, Gentofte (ny 3-stjernet i 2024)

⭐⭐ 2 Michelin-stjerner (8 restauranter)

  • Alchemist, København

  • AOC, København

  • Frederikshøj, Aarhus

  • Henne Kirkeby Kro, Henne

  • Kadeau, København

  • Koan, København

  • Kong Hans Kælder, København

  • MOTA, Nykøbing Sjælland

⭐ 1 Michelin stjerne (20 restauranter)

  • Alouette, København

  • Aro, Odense

  • Domæne, Herning

  • Domestic, Aarhus

  • Dragsholm Slot Gourmet, Hørve

  • Formel B, København

  • Frederiksminde, Præstø

  • Gastromé, Aarhus

  • Jatak, København

  • Kadeau Bornholm, Åkirkeby

  • Lyst, Vejle

  • Marchal, København

  • Restaurant Aure, København (ny i 2024)

  • Substans, Aarhus

  • Syttende, Sønderborg

  • Søllerød Kro, Holte

  • The Samuel, Hellerup

  • Ti Trin Ned, Fredericia

  • Tri, Agger

  • Villa Vest, Lønstrup                              

 

Samlet set har Danmark i 2025 31 Michelin-stjernede restauranter, hvilket understreger landets position som en

gastronomisk destination af høj kvalitet.

Vi har her på PRESTIGEGUIDE.DK samlet en masse lækre gourmet restauranter der er et besøg værd, ikke alle med en Michelin stjerne men 

med garanti for kvalitet og top lækre oplevelser. KLIK HER!

Dette er et billede af 2 retter Michelin mad
Dette er et specielt form for smørrebrød
Dette er en kok der forbereder små specielle retter mad
Dette er et billede af en flot tærte
bottom of page